Maasziekenhuis Pantein, Boxmeer

Het nieuwe Maasziekenhuis Pantein aan de A77 in Boxmeer, ontworpen door Bonnema architecten bestaat uit drie ruimtes die Bonnema architecten het ‘plein’, de ‘straat’ en de ‘tuin’ hebben genoemd.

Het plein grenst aan de parkeergarage en de opstapplaats voor het openbaar vervoer. In de straat is er ruimte gemaakt voor winkels, een kapsalon en een restaurant. De tuin is bedoeld voor patiënten die rust nodig hebben en buiten een wandeling willen maken. Tevens is dit een oefenruimte van het Medisch Trainingscentrum Boxmeer.

Alle overige delen van het ziekenhuis komen uit in één van de drie centrale ruimtes. Bij het indelen van deze overige ruimtes op het terrein is rekening gehouden met de behoefte aan rust van de patiënten en de afstand tot de opstapplaats van het openbaar vervoer.

Het materiaalgebruik, het licht, de ruimte en de inrichten zorgen voor een positieve beleving, waarbij nauwelijks opvalt dat het een omgeving is, waar medische zorg wordt verleend.

Patiënten komen straks terecht in een aangename sfeer met veel privacy en zoveel mogelijk comfort. Het nieuwe ziekenhuis heeft vooral eenpersoons kamers met eigen sanitair, TV en communicatievoorzieningen. Een verbreed deel van de gangen op de verpleegafdelingen wordt ingericht als zithoekjes voor patiënten en bezoekers. Een nieuw roomservice-concept verruimt de mogelijkheden van patiënten om zelf hun menu samen te stellen en te eten waar en wanneer men wil.

Architect

Bonnema Architecten

Aannemer

BAM Utiliteitsbouw, Regio Eindhoven