Jeroen Bosch ziekenhuis, Den Bosch

De persoonlijke visie van Mario Hendrikx (EGM architecten) en Frank Brekelmans (Hurks Bouw) op de echte healing environment van dit indrukwekkende en patiëntvriendelijke zorgproject.

De opdracht aan de architecten was een gebouw te ontwerpen van 120.000 m2 (380.000 m3). Dat komt neer om een kubus van 73 m waarin de menselijke maat ver te zoeken is. De architecten hebben ervoor gekozen om het gebouw op te delen in kleinere bouwdelen en die met elkaar te verbinden door een boulevard. Op die manier zijn binnentuinen ontstaan, waardoor mensen zich makkelijker kunnen oriënteren. Alles is erop gericht om voor patiënten en medewerkers een zo aangenaam mogelijke omgeving te creëren met prettige kleuren, kunst, veel groen en een duidelijke logistiek.

Het uitgangspunt bij het ontwerp van het nieuwe ziekenhuis was de patiëntenzorg. Daarnaast is het Jeroen Bosch Ziekenhuis als topklinisch opleidingsziekenhuis een belangrijk platform voor opleiding, onderwijs en onderzoek. Tenslotte fungeert het ziekenhuis als een spin in het web van de medische infrastructuur. Ook Tolbrug, specialistische revalidatie, het regionaal centrum voor geestelijke gezondheidszorg van de Reinier van Arkelgroep en dependance van het Bernard Verbeeten Instituut maken onderdeel uit van het ziekenhuiscomplex. In en om het ziekenhuis bevinden zich voorzieningen, die in het kader van de Willemspoortontwikkeling nog worden uitgebreid.

bron: www.jeroenboschziekenhuis.nl

Architect
EGM architecten
Aannemer
Bouwcombinatie Jeroen Bosch V.O.F. (Strukton Bouw & Ontwikkeling / Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling Speciale Projecten / Hurks van der Linden)