25 november 2019

Reisverslag Architectenweb architectenreis Japan 2019

Zaterdag 9 november werden we op Schiphol verwacht. Na de formaliteiten werd ons gezelschap ontvangen bij een restaurant in Lounge 3 waar we tijdens een korte lunch alvast konden kennismaken met elkaar. De stemming zat er gelijk goed in en de reis kon beginnen!

Na een nachtvlucht van circa 11 uur kwamen we aan in Osaka. We maakten kennis met onze twee gidsen en begonnen direct aan de eerste bezichtiging; Kansai International Airport.
De luchthaven is gebouwd op een kunstmatig eiland in het midden van de Baai van Osaka. De terminal van de luchthaven is de langste ter wereld, en de brug naar het vasteland is de langste vakwerkbrug ter wereld. 

Kansai werd in 2001 uitgeroepen tot Civil Engineering Monument of the Millennium, een jaarlijkse prijs van de American Society of Civil Engineers. In de World Airport Awards van 2006 kwam de luchthaven vierde in de categorie Airport of the Year.

De bouw van de luchthaven was een van de meest prestigieuze en complexe bouwprojecten van de moderne tijd. Het eiland moest zowel aardbevingen als tyfoons kunnen weerstaan. Een complex gebouw, wat voor ons erg mooi was, maar erg intensief na een vlucht van 11 uur ;).


Na de bezichtiging met de bus naar Kyoto. Duurde erg lang, maar dat heeft er ook mee te maken dat ze in Japan niet zo hard rijden. We overnachten in Hotel Kyoto Century gelegen naast het station van Kyoto. Gevolgd door onze eerste kennismaking met de Japanse cultuur; Nijo Castle. Het kasteel is gebouwd in 1603. Het belangrijkste deel van het kasteel; het Ninomaru paleis heeft gangen met nachtegaalvloeren (deze piepen als er over gelopen wordt en zijn zo een beveiligingsmaatregel tegen indringers). We waren enorm onder de indruk. Zeker als je bedenkt dat deze techniek meer dan 400 jaar geleden is bedacht!

In Kyoto hebben we verder Fushimi Inari Shrine bezocht. Erg mooi en indrukwekkend vanwege de rode torii poorten die door de schijnende zon en de bomen in herfstkleuren nog beter tot hun recht kwamen! Daarna het hele moderne Kyoto Stationsgebouw. Dit is zo groot en vooral hoog, dat je gevoel van waar je je bevind compleet weg is.


En tot slot de prachtige Kinkakuji Tempel, gelegen aan een meer. En ook door de zon, typisch Japanse vegetatie en gouden kleur een prachtig plaatje! Precies zoals de plaatjes die Japan zo typeren.

Dinsdag zijn we per Shinkansen (bullet train) van Kyoto naar Tokyo gereisd. Wat een happening! De gemiddelde snelheid bedraagt 300 km per uur. Kort voordat we in Tokyo aankwamen hadden we door het heldere weer een prachtig zicht op Mount Fuji en haar besneeuwde top.

Woensdag begonnen we met een bezoek aan de zendmast Tokyo Skytree (634 meter) vanwaar we op een hoogte van 350 meter een prachtig zicht hadden op de stad en door een glazen vloer ook direct naar beneden. Voor iemand met hoogtevrees best spannend!


Donderdag hebben we het nieuwe Olympisch Stadion in aanleg bezocht. Het is voor 90% gereed dus we mochten er niet in, maar van wat we konden zien wordt het een pareltje. Door de vegetatie aan de buitenkant en de natuurlijke materialen gaat het gebouw op in de omgeving. De rest van de dag hebben we in de wijken Aoyama en Omotesando de uitgesproken gebouwen van diverse flagship stores, van de bekende modemerken bewonderd. En er zaten wat pareltjes tussen. Ieder pand was uniek en bijzonder. Geef een architect zijn vrijheid en een oneindig budget en dit is wat je krijgt! Het Shibuya winkelgebied, en met name het drukste voetgangerskruispunt ter wereld is heel bijzonder om te ervaren, hoe zo veel mensen de straat oversteken. Je wordt hier overprikkeld door al het geluid en licht.


Het was vanaf Schiphol tot aan de terugweg een geweldige ervaring, wat een bijzonder land met vooral hele bijzondere mensen. De natuur en cultuur zijn zo wezenlijk anders dan dat wij gewend zijn. Alles is overgeorganiseerd en iedereen loopt keurig in het rijtje. Ook het eten was heerlijk zeer bijzonder hoe lekker rijst kan smaken, wanneer het op een andere manier wordt klaargemaakt.

Wat ons ook opviel is het gevoel van veiligheid, je kan bijvoorbeeld je tas op straat laten staan zonder dat iemand hem meeneemt.

Wederom hebben wij Casper Wisznievski en Lars Berkelder, met 40 enthousiaste toparchitecten en partners een mooie afwisselende en inspirerende reis gemaakt, waarin we veel cultuur hebben gezien, architectonische pareltje, heel lekker en afwisselend gegeten en bovenal veel gelachen!

Namens Limburgia Utiliteitsdeuren bedanken wij, Casper en Lars, uiteraard Architectenweb voor de organisatie van wederom een mooie reis.

Geschreven door Marloe Rutten

Brand manager marketing
Creëert verbinding door communicatie en beleving.
Bewondering voor bewuste keuzes.
Geniet van eten en gelukkig ook van sporten.
Maakt het leven graag zo leuk mogelijk.

Deel dit bericht: