REISVERSLAG - Rio de Janeiro Architectenweb architectenreis 2017

Tot zover een mooie reis met Architectenweb en aangekomen in Rio de janeiro. Lees hier de voorgaande reisverslagen São Paulo en Brasilia.
De heren hebben ook hier een drukke planning vanuit het startpunt, het indrukwekkende Grand Meliá Nacional hotel.

Rio de Janeiro is een prachtig gelegen wereldstad aan een schitterende baai, welke bezaaid is met eilandjes. Een eindeloze strook langs de kust met prachtige stranden en rotsachtige heuvels dragen bij aan de schoonheid van deze stad. Wereldberoemd in Rio is natuurlijk de Corcovadoberg met daarop het reusachtige Christusbeeld van de Franse beeldhouwer Landowski, welke de stad ‘beschermt’. Maar ook de carnaval en samba zijn kenmerkend voor deze stad. >>


Wereldberoemd Cristo Redentor

In Rio de Janeiro mag een bezoekje aan het beeld 'Christus de verlosser' natuurlijk niet ontbreken. Onze collega Casper Wisznievski vraagt Kamiel Klaasse (NL Architects) en René Buur (KOW) wat zij van de plek vinden. De vergelijking met een stedelijke jungle is dan snel gemaakt.

Het beeld is 38 meter hoog en heeft een spanwijdte van 28 meter. Deze bezienswaardigheid trekt jaarlijks 300.000 toeristen en moet regelmatig worden nagekeken en opgeknapt. En ondanks het feit dat het standbeeld meerdere malen per jaar door de bliksem wordt getroffen blijft Christus de Verlosser fier overeind staan.

Het beeld torent 710 meter boven de stad uit en ligt op de bergkam Corcovado. In de wijk Cosme Velho stappen we in een authentiek tandradtreintje. Dit treintje brengt ons dwars door het Tijuca woud - het grootste stadsbos ter wereld - naar de top van de Corcovado (letterlijk: Gebochelde), waar Christus zijn armen uitstrekt en de stad en haar natuurschoon zegent.

De conische kathedraal - Sint Sebastiaan

Vervolgens brengt het gezelschap een bezoekje aan de binnenstad waar ze opnieuw onder de indruk zijn van een kathedraal in brutalistische stijl.
De Kathedraal Sint Sebastiaan is gelegen in het centrum van de stad en werd gebouwd tussen 1964 en 1976. De kathedraal heeft een hoogte van 75 meter en een externe diameter van 106 m. Dit biedt ruimte voor maar liefst 20.000 staande aanbidders of 5.000 zittende mensen. De architectuur van de kathedraal werd geïnspireerd door een Maya piramide op het eiland Yucatan in Mexico.

“De combinatie van beton en glas in lood is werkelijk adembenemend.” Zegt collega Casper Wisznievski


Aansluitend bezocht het gezelschap o.a. het eerste modernistische gebouw in Brazilië, het ministerie van Onderwijs (Lucio Costa samen met Le Corbusier), Niterói, Museu de Arte Moderne (Affonso Eduardo Reidy), Teatro Popular de Niterói (Oscar Niemeyer), Museu de Arte Contemporânea en Cidade des Artes (Christian de Potzamparc). Stuk voor stuk pareltjes van architectuur. En niet te vergeten de renbaan met ‘de beste steak van het continent’.


De ruimteschepen van Rio

Museu do Amanhã oftewel het Museum van Morgen. Een futuristisch bouwwerk gelegen in het havengebied aan het recent gerenoveerde ´Praça Mauá´ plein waar ook het MAR (Museum van Moderne Kunst) gehuisvest is. Het museum is absoluut een eye catcher en heeft het ontwerp van een langgerekt wit ruimteschip. Het is de nieuwste creatie van de controversiële architect Santiago Calatrava, die wereldfaam verwierf met zijn ‘Stad van Kunst en Wetenschap’ in Valencia. Het museum is een educatieve attractie waar op speelse wijze kennis wordt gemaakt met de toekomst van de mensheid, de wereld van morgen vol wetenschap en technologie. De opening van prestigieuze museum heeft het urban imago van Rio de Janeiro absoluut goed gedaan.

“Super gezellig en geheel in Braziliaanse sferen het museum mogen bezichtigen.” Zegt collega Lars Berkelder.


Ook bezoeken ze het MAC Museum (Museum of Contempory Art). Het museum is onderdeel van het ‘Caminho Niemeyer’, ofwel het Pad van Niemeyer, dat de bezoekers door zeven gebouwen leidt, allen ontworpen door de befaamde architect.

Het museum heeft de vorm van een ruimteschip. De magische vormgeving zet zich ook voort in de binnenzijde van het gebouw, waarbij de expositiegalerijen de buitenrand van het gebouw volgen, met langs één zijde de ramen met hun prachtig zicht op de rest van de stad. 


De Braziliaanse voetbaltempel: het Maracanã-stadion

Naast carnaval en samba speelt voetbal ook een zeer grote rol in het dagelijkse leven van de Brazilianen.
Het Maracanã-stadion is gebouwd als belangrijkste locatie voor het WK voetbal in 1950. Toen de bouw van het stadion was voltooid, was dit het grootste stadion ter wereld. Sinds 1950 heeft het Maracanã aanzienlijke veranderingen ondergaan om ook tijdens het WK van 2014 weer als belangrijkste stadion te worden gebruikt. Tegenwoordig is het een groot open stadion met een capaciteit van bijna 80.000 mensen en de thuishaven van vier lokale voetbalclubs: Vasco da Gama, Fluminense, Flamengo en Botafogo.

“Graag willen wij alle deelnemers bedanken en Architectenweb voor de organisatie van deze bijzondere trip.” Zeggen onze collega’s Casper en Lars.Uiteraard mag het nachtleven niet ontbreken en sluit het gezelschap af in de stad met een gezellig diner en samba-avond. 


Onze collega's Casper Wisznievski en Lars Berkelder zijn met Architectenweb en in goed gezelschap een aantal architectonische pareltjes uit het modernisme bezoeken. Niet in Nederland, maar in Brazilië! Met onze voorliefde voor architectuur delen wij hun verslag graag met jullie! Volg het videoverslag op ons Youtubekanaal.

Deel dit bericht: