4 mei 2017

Beeld vanuit de oven: Wat gebeurt er met houten binnendeuren bij een brandtest?

Brandproeven zijn vaak al spectaculair om te bekijken, maar wat gebeurt er met een houten binnendeur aan de binnenzijde van de oven? Bekijk in 30 seconden een compilatie van dit proces. Links in beeld een houten binnendeur met venster, voorzien van 3 mm dikke PU-FC glaslijsten. Rechts in beeld een houten binnendeur zonder venster.

 

Je hebt misschien al ooit gezien wat er gebeurt buiten de oven. Het begint met rookontwikkeling en uiteindelijk soms met kleine vlammen die door kieren ontsnappen. Onze brandwerende houten binnendeuren voldoen aan de hoogst mogelijke veiligheidsnorm om de veiligheid van gebruikers van (openbare) ruimten maximaal te borgen. Elk type wordt uitvoerig getest volgens de zware Europese norm NEN-EN 1634-1. Een nog zwaardere beproeving dan de reguliere Nederlandse norm NEN 6069. 

Regelmatig laten we een deurset testen op specifieke kenmerken. Wil je als eerste op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen en exclusieve informatie? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.


Iso curve: temperatuurstijging tijdens brandproef

Deze curve geeft de wereldwijd geaccepteerde temperatuurstijging weer in een brandtestoven tijdens een brandproef. Het kenmerk van de curve is dat er in de eerste 10 minuten een zeer snelle temperatuurstijging ontstaat waarna de curve afvlakt en veel meer lineair blijft doorstijgen. Hierdoor neemt de temperatuur wel constant toe tijdens de test en kunnen we dus ook stellen dat, hoe langer het brandt, hoe warmer het wordt. Een 30 minuten test heeft een eindtemperatuur van ongeveer 8250C, terwijl een 60 minuten test 9500C aantikt en 90 minuten zelfs hoger dan 1000 graden eindigt. 

Aandachtspunten voor brandwerende deuren

Brandveiligheid gaat om details. Enkele specifieke aandachtspunten voor brandwerende binnendeuren zijn:
  • ruimte onder de deur: deze mag netto bij deuren van Limburgia maximaal 6 mm zijn
  • glasopeningen: een deur getest zónder glasopening mag niet worden uitgevoerd mét een glasopening
  • sloten, kabeldoorvoer, spionogen, inbouwdeurdrangers, deze moeten ook op brandwerendheid zijn getest

Deel dit bericht: