28 juni 2017

Succesvol getest: 90 min brandwerende- i.c.m. 46 dB Rw,p geluidwerende binnendeuren

Nadat we in februari 2017 een testresultaat behaalden met de 60 minuten brandwerende- i.c.m. 46 dB Rw,p geluidwerende binnendeur, mogen we nu weer een mijlpaal bekend maken in de ontwikkeling van combinaties Brand en Geluid in houten binnendeuren.

Het resultaat: 90 min brandwerend i.c.m. 46 dB geluidwerend

Ruim 90 minuten brandwerend tijdens de brandtest bij Peutz in Mook. Een succesvol resultaat voor alle aspecten, van vlamdichtheid tot ook de temperaturen. Door nog verder te finetunen op de detaillering van de 60 minuten deurset, waarbij met name is gekeken naar de hoeveelheid, soort en positie van opschuimende materialen, zijn we erin geslaagd om de deurset door de 90 minutengrens heen te krijgen, waarbij de deur die met een glasopening was uitgevoerd, de klok liet stoppen na 93 minuten.
Een 80 mm dikke, houten binnendeur met 90 min. brandwerende en 46 dB functionele geluidwerende eigenschappen.

Welke producten zijn getest

Een tijd geleden zijn er door ons deuren beproefd met een extreem hoge geluidwerendheid. Deze 80 mm dikke deuren behaalden 48 dB als deurblad en zelfs 46 dB als functionele set geluidwerend. Begin dit jaar werd reeds met succes een uur brandwerendheid behaald, als vervolg op de 30 minuten test van begin 2016. Doordat de 60 minuten test een mooie 75 minuten heeft laten zien, hebben we gekozen om de laatste stap in te zetten om daarmee de magische 90 minutengrens te doorbreken.

Aangezien dit functionele product een set betreft is gekozen om als montagetechniek te kiezen voor een nastelbaar montagekozijn, waarmee tijdens de plaatsing van de set, het kozijn optimaal naar de deur toe gesteld kan worden. Dit laatste is ook essentieel om de functionaliteiten (geluidwerend en brandwerend) te kunnen waarborgen.

De brandtest bij Peutz

Uit de voorgaande testen is gebleken dat de samenstelling en de samenwerking van het kozijn en de deur cruciaal is voor het kunnen realiseren van de brandwerendheid. In dit geval kunnen en moeten we dan ook van een deurset spreken waarbij het kozijn onlosmakelijk zit verbonden aan de deur. Alleen dan is er een zekerheid uit te spreken over het resultaat.
De Europese testnorm EN 1634-1 hebben we tijdens deze test in de meest uitgebreide vorm toegepast op de deurset. Dit betekent dat niet alleen de voor Nederland van belang zijnde criteria, Integriteit (vlamdichtheid) en straling zijn gemeten, maar tevens alle thermokoppels zijn aangebracht om ook de temperatuur op het oppervlak te volgen (dus ook op het kozijn en het glas). Lees hier meer over temperatuurstijging tijdens een brandproef.

Met deze voor Europa unieke prestatie, kunnen we nu dus een extreem goede geluidwerende en tevens extreem goede brandwerende deur bieden, eventueel met een glasopening, die met een montagekozijn geplaatst kan worden.

Alles over brandwerende en geluidwerende eigenschappen voor binnendeuren vind je in ons Dossier Geluidwerend en Dossier Brandwerend.

Deel dit bericht: