De onderdelen van een geluidwerende deurset


de deur / de valdorpels / de scharnieren / het kozijn / het geluid / de demo 

Een goed functionerende set levert een substantiële afname van het geluid op. Het toepassen van valdorpels en goede rubberen dichtingen zijn hierbij essentieel.


De deur

De deur zoals deze is gemonteerd in de deurset in het filmpje, heeft een laboratoriumwaarde die als functionele set 46 dB 'tegenhoudt'. Zoals we zien gaat het hier om een dikke deur van 80 mm met een dubbele sponning 3-zijdig en twee valdorpels onderin de deur.

De deur is opgebouwd uit een kader voorzien van een speciale vijflaagse akoestische vulling en afgewerkt met een dekplaat en HPL.


De valdorpels

De valdorpels zijn in deze demonstratie-opstelling in en uit te schakelen. Hiermee kunnen we direct ook het effect laten horen van de toepassing van slechts een of zelfs geen valdorpel.
Met de Schall-Ex Duo (Athmer) automatische deurafdichting voor rook-, brand- en geluidsisolerende deuren is een maximale geluidsisolatie mogelijk tot 50 dB. Bij het sluiten van de deur wordt de valdorpel zowel aan de slot- als scharnierzijde door middel van het bedieningsmechanisme naar beneden gedrukt. Op deze manier ontstaat een optimale afdichting.


De scharnieren

Dit projectscharnier is driedimensionaal verstelbaar waardoor de deur-kozijn combinatie uiterst nauwkeurig afgesteld kan worden.

Door zijn grote draagkracht wordt op deze manier een duurzame verbinding tussen deur en kozijn gerealiseerd.

Het kozijn

Het kozijn heeft vaste sponningmaten en is voorzien van drie rubber dichtingen waarmee drie aanslagvlakken tegen de deur gecreëerd worden.

Deze functionele deurdichtingsprofielen van Deventer profiel zijn optimaal voor stompe deurconstructies die ook bij strak afhangen deuren functioneren. Met deze rubber dichting is een maximale geluidisolatie mogelijk tot 48 dB.


Live demonstratie

Indien gewenst is een live demonstratie bij ons op locatie mogelijk. Neem contact met ons op voor een afspraak en ervaar zelf welk effect de deurset heeft.

De kast kan de volgende mogelijkheden demonstreren:
  • 80 dB brongeluid met gesloten deur en 2 ingeschakelde valdorpels
  • 80 dB brongeluid met gesloten deur zonder valdorpels
  • 80 dB brongeluid met gesloten deur en 1 ingeschakelde valdorpel
  • 80 dB open deur
  • 105 dB brongeluid met gesloten deur en 2 ingeschakelde valdorpels
  • 105 dB brongeluid met gesloten deur zonder valdorpels
  • 105 dB brongeluid met gesloten deur en 1 ingeschakelde valdorpel
  • 105 dB open deur

De mate van geluidisolatie van de deur-kozijn combinatie staat los van het brongeluid. Aanpassingen op de deur-kozijn combinatie hebben duidelijk effect op de geluidisolatie. Om te kunnen beleven wat aanpassingen doen, is gekozen voor verschillende demonstratiemogelijkheden.

De prestatie, beter gezegd geluidreductie, gemeten in een laboratorium opstelling van de demo set is:
- Bij 2 ingeschakelde valdorpels 46 dB
- Bij 1 ingeschakelde valdorpel 43 dB
- Bij geen ingeschakelde valdorpel 20 dB (ruimte onder de deur 6 mm)