Brandwerende binnendeuren

XXL binnendeuren

XXL binnendeuren zijn uitermate geschikt voor extra brede doorgangen én in ruimten waar snel ontruimd kan worden.
De XXL30 en XXL60 zijn specialistische brandwerende binnendeuren met een extreem grote maatvoering. Er zijn in deze brandwerende uitvoeringen ook diverse glasopeningen mogelijk.
Product specificaties

Voordelen XXL binnendeuren

Bij het kiezen van binnendeuren zijn de afmetingen vaak een belangrijke factor. Welke afmetingen binnendeuren zijn in de praktijk prettig voor de gebruikers? Wat past mooi in het bouwontwerp? En wat is er mogelijk binnen de regelgeving van het Bouwbesluit? Zowel uit praktisch als esthetisch oogpunt gaat vaak de voorkeur uit naar (extra) grote deuren. Deze XXL-deuren zijn niet alleen handig in utiliteitsgebouwen waar brede bedden of groot apparatuur door de deur moeten kunnen. Of gebouwen waarin grote groepen mensen bewegen, zoals een school of concertgebouw. Een XXL-deur kan ook een bijzondere eye-catcher zijn in een ontwerp.

  • geen deelnaden
  • gecertificeerd brandwerend leverbaar
  • glasopeningen mogelijk

Hoewel zowel de productie als de toepassing van grote deuren een stuk uitdagender is dan van gangbare deuren, is er inmiddels wel al een heleboel mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan XXL deuren die ook brandwerend zijn. Daarin zijn zelfs glasopeningen mogelijk. Dankzij Vulcan® kantafwerking zijn de XXL deuren naadloos. Een dergelijke veilige, hygiënische en duurzame kantafwerking maakt grote deuren extra geschikt voor in de zorg. De grote maatvoering zorgt dat mensen en middelen gemakkelijk door het gebouw kunnen bewegen, terwijl de deur zelf optimaal beschermd is tegen botsende bedden en bijtende chemicaliën.

Grote deuren bieden dus grote voordelen, maar brengen ook grote consequenties met zich mee voor het bouwontwerp. Door hier al in een vroeg stadium rekening mee te houden wordt het een stuk gemakkelijker om XXL-deuren toe te passen.

XXL30 en XXL60; extreem groot en brandveilig

De XXL30 en XXL60 zijn specialistische brandwerende binnendeuren met een extreem grote maatvoering. Er zijn in deze brandwerende uitvoeringen ook diverse glasopeningen mogelijk, met een max. breedte van 760 mm bij een hoogte van 2062 mm. Tevens zijn beide deuren ook gecertificeerd leverbaar met een Vulcan® randafwerking.

Gecertificeerde brandwerende binnendeuren mogen niet zomaar in iedere afmeting worden geproduceerd en aangeboden. Daarbij is de duur van de brandproef van groot belang. Indien u geïnteresseerd bent in het vergroten van de maatvoering, neem dan gerust contact met ons op. Dit is moeilijke materie, waar juist een specialist zijn toegevoegde waarde kan bieden.

De consequenties van grote deuren

Een grotere deur dan gangbaar, of een deur waarin de breedte-hoogte verhouding kleiner is dan 1:2, brengt een aantal consequenties met zich mee waar rekening mee moet worden gehouden in het bouwontwerp. Zo’n grote deur is logischerwijs zwaarder dan een kleine deur. Door noodzakelijke constructie-aanpassingen in de deur zal een grote deur bovendien procentueel meer in gewicht toenemen dan dat hij groter wordt qua afmetingen (bijvoorbeeld door extra stabilisatie of kaderhout). Dit heeft invloed op verschillende aspecten rondom de toepassing van grote deuren:

  • De belasting op scharnieren neemt toe. Niet alleen verticaal, maar ook horizontaal. Door de neiging van een deur om te gaan “uithangen” ontstaat er op scharnieren bovenin de deur een horizontale trekkracht en op de scharnieren onderin een drukkracht. Zwaardere projectscharnieren kunnen hier een oplossing bieden.
  • Het kozijn waar de deur in moet gaan functioneren moet voldoende draagkracht en sterkte te hebben om gedurende lange tijd te kunnen blijven functioneren.
  • De wand waar het kozijn in hangt zal ook de grotere belasting aan moeten kunnen zonder te scheuren of te bezwijken.
  • Grote deuren zijn moeilijker te transporteren naar de eindbestemming. Gangen en ruimten waar de deur doorheen vervoerd moet worden, moeten voldoende doorgang bieden en bij hoogbouw zal de hoogte van de lift vaak een beperkende factor zijn.
XXL binnendeuren; extreem groot en brandveilig. Voor een extra brede doorgang én snelle ontruiming.
Meer weten?
Wij verzorgen advies, productie en levering van complexe binnendeuren in de utiliteitsbouw. Onze innovatieve toegangsoplossingen worden duurzaam geproduceerd in onze fabriek in Someren, Nederland.
Meer weten?