Fitec® Roodhoutvervanger

Fitec® is een duurzame vervanger van roodhout in brandwerende binnendeuren.
Een veilige, duurzame, milieuvriendelijke oplossing.

Fitec® voordelen:
  • bewerkbaarheid gelijk aan hout
  • geen houtwerking/spanning en kromtrekken
  • minder roodhout voor een beter milieu
  • samengesteld uit FSC materialen

In de bouwbranche wordt vanwege de duurzaamheid veelvuldig gebruik gemaakt van roodhoutsoorten als meranti en merbau. Roodhout wordt gekapt uit de tropische en exotische bossen. Hier is het roodhout na vele tientallen of honderden jaren groei ontstaan. Juist in deze duurzaamheid schuilt het grote nadeel. De groeitijd van roodhout is langer dan de economische levensduur van het product waarin het roodhout wordt gebruikt. Bovendien wordt roodhout meestal niet hergebruikt. Gevolg: roodhoutbronnen raken uitgeput. 

 Vanwege de relatief hoge volumieke massa, en daardoor de lage inbrandsnelheid, wordt roodhout ook in brandwerende binnendeuren toegepast. Limburgia heeft Fitec® ontwikkeld wat roodhout vervangt in brandwerende binnendeuren. Fitec® bestaat uit diverse lagen brandwerend, massief materiaal. Tussen deze lagen is een gepatenteerd gedehydrateerde expansie compound aangebracht. Dit compound verbindt de afzonderlijke lagen met elkaar. 

Geen losse opschuimende materialen meer nodig

Normaliter worden bij brandwerende deuren in de kantlat of tussen kantlat en randhout opschuimende materialen aangebracht. In geval van brand zorgt dit voor een afdichting tussen deur en kozijn. Fitec® maakt deze materialen overbodig. Naast de verbindende factor van het gepatenteerde compound zorgt het compound in geval van brand voor de afdichting tussen deur en kozijn. 

Limburgia heeft bij Efectis Nederland Fitec® aan diverse proeven onderworpen. Deze proeven zijn met glans doorstaan volgens de zware Europse Norm NEN-EN 1634-1. Fitec® mag zowel in 30 al 60 minuten brandwerende binnendeuren worden toegepast, zelfs in grotere deurafmetingen.

Meer weten?