Brandwerende binnendeuren

Stralingwerende binnendeuren

Onze stralingwerende binnendeuren zijn ontwikkeld om in alle veiligheid met straling te werken.
Stralingwerende binnendeuren beschermen mensen tegen straling in een gegarandeerd lekvrije omgeving.
Product specificaties

Voordelen Limburgia stralingwerende binnendeuren

  • veilig en lekvrij
  • voor iedere situatie een passende oplossing
  • zowel met als zonder glasopening
  • ook met brandwerende eigenschappen
  • onzichtbaar en reukloos gevaar

Mensen die met of in de buurt van radiostraling en nucleaire straling werken, voelen, zien of ruiken zelf niet dat er straling in hun omgeving is. Vandaar dat ruimtes met stralingsapparatuur absoluut aantoonbaar lekvrij moeten zijn. Ontsnapte straling kan namelijk vergaande gevolgen hebben. Stralingwerende HPL deuren van Limburgia zijn ontworpen om in alle veiligheid met straling te werken.

Als er gevraagd wordt om stralingwerende deuren, is de stralingdichtheid van de hele deur/kozijn-constructie van cruciaal belang. De bewerkingen áán en de montage ván stralingwerende deuren moeten tot in de finesses kloppen. Anders kunnen stralingslekken ontstaan met alle gevolgen vandien voor de mensen in de omgeving van deze deuren.

Stralingwerende werking

Lood is het beste materiaal om straling tegen te houden. En welke looddikte in een stralingwerende binnendeur moet worden toegepast, hangt af van de stralingsbron. 

Röntgenapparatuur in een ziekenhuis produceert bijvoorbeeld veel meer straling dan een gemiddeld apparaat bij de tandarts. Er moet dus ‘simpelweg’ voldoende lood in deur en kozijn aanwezig zijn en de straling dient niet via lekken te kunnen ontsnappen. Daar gaat het om. Hoeveel lood er nodig is, kan door een klinisch fysicus worden bepaald. Limburgia adviseert graag over de mogelijkheden voor uw specifieke situatie.

Een constructie is zo sterk als de zwakste schakel

Alleen een stralingwerende deur maakt een ruimte nog niet lekvrij. Je moet dus kijken naar de stralingdichtheid van de gehele deur/kozijnconstructie. Dat wil zeggen dat ook in de wanden en kozijnen lood moet worden toegepast en dat er een bepaalde mate van overlap moet zijn tussen wand, kozijn en deur om lekken te voorkomen. 

Om dat te bereiken moet de deur perfect in het kozijn passen. Digitaal inmeten biedt dan uitkomst. Verder moet je ook nadenken over het hang- en sluitwerk, dat een zwak punt kan creëren in de stralingdichtheid van de deur. Bij hogere Pb-waarden is het noodzakelijk om een asymmetrisch slot toe te passen. Hierbij zit de kruk aan de ene kant van de deur lager dan aan de andere kant, zodat de straling er niet rechtstreeks doorheen kan.

Straling- en brandwerend

Het combineren van stralingwerende en brandwerende eigenschappen in één deur is zeer complex, maar zeker mogelijk. De toepassing is afhankelijk van de situatie en we helpen hierin graag.

Het ‘zware’ (maat)werk

Als alle specificaties in kaart zijn gebracht kan de deur in productie gaan. Houd hierbij rekening met langere levertijden dan die voor standaard deuren. Is de deur eenmaal geproduceerd, dan is het tijd voor het zware werk. De deur moet namelijk gemonteerd worden. 

Een stralingwerende deur met 2 loden platen van 1,5 millimeter weegt al snel 200 kilo. De montage gebeurt dan ook altijd met een deurlift. Dat is niet alleen zwaar werk, maar moet ook heel precies gebeuren. De deur moet namelijk exact passend in het kozijn worden geplaatst, om lekken te voorkomen. Schakel hiervoor altijd de hulp in van experts.

Glasopening

De stralingwerende eigenschappen zijn vaak niet de enige factoren die meespelen bij het toepassen van een binnendeur. Misschien wil je bijvoorbeeld wel een glasopening in de deur. Dat is mogelijk dankzij speciaal loodglas en stralingwerende glaslatten. 

Limburgia levert stralingwerende binnendeuren met of zonder glasopening. Een glasopening is niet nadelig voor de stralingdichtheid. De deur heeft stralingwerende glaslatten en stralingwerend glas. In het glas zijn de loodmoleculen als het ware “versmolten” met de glasmoleculen. Ook de glaslatten zijn van lood voorzien. Deze constructie is overigens alleen mogelijk bij rechthoekige glasopeningen.

Ook de combinatie straling- en brandwerend is een optie. Omdat de stralingwerende eigenschappen aan de binnenkant van de deur zitten, kun je de buitenkant ontwerpen zoals je zelf wil. In zorgomgevingen zijn met name HPL bekleding en Vulcan ® kantafwerking veel gekozen opties.

Mensen beschermen tegen straling in een gegarandeerd lekvrije omgeving.
Meer weten?
Wij verzorgen advies, productie en levering van complexe binnendeuren in de utiliteitsbouw. Onze innovatieve toegangsoplossingen worden duurzaam geproduceerd in onze fabriek in Someren, Nederland.
Meer weten?