Brandwerende binnendeuren

Geluidwerende binnendeuren

Onze geluidwerende binnendeuren voldoen aan alle moderne eisen. Limburgia heeft een deuroplossing voor alle gevallen waarin (te) veel geluid is.
Het kleinste geluidlek heeft grote gevolgen. Alléén het toepassen van een geluidwerende binnendeur met een bepaalde akoestische waarde is niet voldoende. Het is dan ook heel belangrijk dat deur, kozijn, wand en plafond naadloos op elkaar aansluiten.
Product specificaties

Van zorgdeuren, tot inpandige voordeuren en zelfs hotelkamerdeuren

De geluidswerende deuren bieden voor ieder akoestisch vraagstuk en elke geluideis de juiste oplossing. 
De meest simpele oplossing tegen geluidsoverlast zou zijn om overal stevige muren waar geen decibel doorheen komt te plaatsen, maar dat is niet realistisch. Alle geluiden uitbannen is een tweede onmogelijke optie. Dus voorzien we scheidingswanden voorzien van geluidswerende binnendeuren

Waarom geluidwerende deuren onmisbaar zijn

Een geluidslek heeft vaak een hoop nadelige gevolgen. Het vermindert de concentratie en productiviteit van mensen en kan bovendien zorgen voor een inbreuk op hun privacy. Nadelen die je liever wilt voorkomen. Maar hoe pak je dat aan? Verschillende factoren hebben immers invloed op de kwaliteit van de geluidwering. Zo kunnen de vloer, het plafond en de wanden voor een geluidslek zorgen. Maar ook de binnendeur kan de geluidwering van een ruimte maken of breken. Geluidwerende deuren zijn in tal van situaties onmisbaar, denk aan:

  • Om geluid vanuit een ruimte naar buiten toe te reduceren
  • Om geluid vanuit buiten naar binnen toe te reduceren
  • Om het geluid van apparaten die geluid produceren te reduceren (bijvoorbeeld meterkasten, serviceruimtes en ziekenhuisapparaten)
  • Ter isolatie van woon- en openbare gedeeltes (bijvoorbeeld in een appartementencomplex)
  • Ter isolatie van ruimtes waar geluid geproduceerd wordt (bijvoorbeeld in een concertzaal)

Geluidwerende deuren hebben dus een grote invloed op het functioneren van gebruikers binnen het pand en zijn daarmee essentieel voor ieder gebouw.

Brand- én geluidwerend

Het is constructietechnisch tegenstrijdig, een brandwerende en geluidwerende binnendeur in één. Bij Limburgia is het mogelijk brandwerende en geluidwerende eigenschappen in één deur te verenigen.
Daarin hebben wij verschillende uitvoeringen in ons assortiment.

Geluidwering is belangrijk, maar veiligheid staat altijd voorop. Er is dan ook veel vraag naar binnendeuren die zowel brandwerende als geluidwerende eigenschappen hebben. Er zijn inmiddels deursets verkrijgbaar die 60 minuten brandwerend en 46db geluidwerend zijn. Door constant te blijven testen en ontwikkelen, zorgen we ervoor dat de brandwerendheid in minuten en de geluidwerendheid in decibel omhoog gaan. Deze sterke combinatie van eigenschappen komt in bepaalde situaties erg goed van pas:

  • De serverruimte: deuren bieden hier bescherming tegen brand door bijvoorbeeld kortsluiting, maar beschermen tegelijkertijd de servers tegen brand. Daarnaast houden de deuren het geluid tegen dat de servers produceren.
  • De concertzaal: deuren houden het geluid binnen en beschermen tegelijkertijd bezoekers tegen brand.

Een dubbele functie

Een geluidwerende deur heeft naast het reduceren van geluid nog meer te bieden. Dit heeft de deur te danken aan de multifunctionele valdorpel. Deze valdorpel heeft als hoofddoel het afdichten van de kier tussen de deur en de vloer. Door deze afsluiting kan de valdorpel ook meehelpen aan de brandwerende en/of rookwerende functie. Dit maakt de valdorpel een onmisbaar onderdeel van een kwalitatief goede binnendeur. De verschillende eigenschappen van de valdorpel zijn niet alleen mooi meegenomen, maar verhogen ook de veiligheid van het gebouw in hoge mate.

Aandachtspunten voor geluidwerende deuren

Als je op zoek gaat naar geluidwerende deuren kom je verschillende cijfers tegen die iets zeggen over de mate van isolatie van een deur. Er is een belangrijk onderscheid te maken in deze cijfers; die tussen de deurbladwaarde en de functionele waarde.

Bij het testen van de deurbladwaarde(Rw) wordt alleen gekeken naar het deurblad zelf en hoe goed het blad met de geluidwerende vulling geluid tegenhoudt. Dat zegt echter weinig over hoe die deur in de praktijk zal functioneren. Geluid verplaatst zich tenslotte niet alleen via het deurblad, maar ook via de wand en onder, boven en naast de deur! Wil je weten hoe de geluidwerende deur in de praktijk presteert, dan is het belangrijk dat hij ook getest is in een situatie zoals die in de praktijk voorkomt. De waarde die hieruit voortkomt noemen we de functionele waarde(Rw,p).

Het nut en noodzaak van de valdorpel
Het kleinste geluidlek heeft grote gevolgen. Alléén het toepassen van een geluidwerende binnendeur met een bepaalde akoestische waarde is niet voldoende. Het is dan ook heel belangrijk dat deur, kozijn, wand en plafond naadloos op elkaar aansluiten. Door toepassing van een valdorpel in de deur en afdichtingprofielen in de sponningen van het kozijn, wordt het geluidslek tot een minimum gereduceerd.

Normering

In Nederland communiceren deurenfabrikanten vaak over de deurbladwaarde(Rw), terwijl deze echter weinig zegt over de prestaties van de functionele set (waar het uiteindelijk om gaat). Limburgia gaat in de communicatie altijd uit van de functionele waarde(Rw,p).

Lees hier meer over de misvattingen in de mate van geluidwerendheid.

Om helderheid te scheppen in de verwachtingen hanteert Limburgia de door het GND opgestelde Waarden van geluidsisolatie, welke worden uitgedrukt in dB. GND is de overkoepelende organisatie van toonaangevende Nederlandse houten deurenfabrikanten die een gegarandeerde kwaliteit bieden.

Lees hier meer over de verschillende waarden van geluidsisolatie: Rw-waarde, Rw,p-waarde en Rw,r-waarde.

Het kleinste geluidlek heeft grote gevolgen. Alléén het toepassen van een geluidwerende binnendeur met een bepaalde akoestische waarde is niet voldoende. Het is dan ook heel belangrijk dat deur, kozijn, wand en plafond naadloos op elkaar aansluiten.
Meer weten?
Wij verzorgen advies, productie en levering van complexe binnendeuren in de utiliteitsbouw. Onze innovatieve toegangsoplossingen worden duurzaam geproduceerd in onze fabriek in Someren, Nederland.
Meer weten?