Brand- & Geluidwerende deuren

Het is constructietechnisch tegenstrijdig, een brandwerende en geluidwerende binnendeur in één. Bij Limburgia is het mogelijk brandwerende en geluidwerende eigenschappen in één deur te verenigen. Geluidwerende binnendeuren met 30, 60 én 90 minuten brandwerende eigenschappen.

  • 90 min brandwerend i.c.m. 46 dB geluidwerend
  • 60 min brandwerend i.c.m. 46 dB geluidwerend
  • 30 min brandwerend i.c.m. 46 dB geluidwerend

Binnendeur: 90 minuten brandwerend i.c.m. 46 dB geluidwerend, succesvol getest

Deze 80 mm deur heeft de specificaties 46 Rw,p, 90 minuten brandwerend, (Rw,p is functioneel 46dB geluidwerend), ook in combinatie met glas en PU-FC glaslijsten. Mogelijk in het formaat 1076x2500 mm.

Uit de voorgaande testen is gebleken dat de samenstelling en de samenwerking van het kozijn en de deur cruciaal is voor het kunnen realiseren van de brandwerendheid. In dit geval kunnen en moeten we dan ook van een deurset spreken waarbij het kozijn onlosmakelijk zit verbonden aan de deur. Alleen dan is er een zekerheid uit te spreken over het resultaat. 

Door nog verder te finetunen op de detailering van de 60 minuten deurset, waarbij met name is gekeken naar de hoeveelheid, soort en positie van opschuimende materialen, Zijn we erin geslaagd om de deurset door de 90 minutengrens heen te krijgen, waarbij de deur die met een glasopening was uitgevoerd, de klok liet stoppen na 93 minuten. Een 80 mm dikke deur met 90 min. brandwerende en 46 dB functionele geluidwerende eigenschappen.

Classificatie: 80 mm, 46 dB Rw,p, EI2, 90 min

Binnendeur: 60 minuten brandwerend i.c.m. 46 dB geluidwerend 

Deze 80 mm deur heeft de specificaties 46 Rw,p, 60 minuten brandwerend, (Rw,p is functioneel 46dB geluidwerend), ook in combinatie met glas en PU-FC glaslijsten. Bij deze variant zijn grote afmetingen binnendeuren mogelijk. Tot wel 1242x2875 mm.

Tijdens de brandproef bleken na een brandtijd van 60 minuten, beide deuren (dicht en met glas) nog steeds geen verzwakking te vertonen. Dit geldt voor alle aspecten, van vlamdichtheid tot ook de temperaturen. Tot onze grote vreugde bleef dit beeld ook zo tot aan het overschrijden van de minimale overwaarde in tijd, bij 68 minuten. Hierdoor mag de binnendeur gebruikt worden als zijnde een categorie ‘B’ deur met een uitgebreid toepassingsgebied. Een 80 mm dikke deur met 60 min. brandwerende en 46 dB functionele geluidwerende eigenschappen.

Classificatie: 80 mm, 46 dB Rw,p, EI1, 60 min

Binnendeur: 30 minuten brandwerend i.c.m. 46 dB geluidwerend

Deze 80 mm deur heeft de specificaties 46 Rw,p, 30 minuten brandwerend, (Rw,p is functioneel 46dB geluidwerend), ook in combinatie met glas en PU-FC glaslijsten. Bij deze variant zijn grote afmetingen binnendeuren mogelijk. Tot wel 1242x2875 mm.

Classificatie: 80 mm, 46 dB Rw,p, EI1, 30 min

Tekst gaat verder onder de afbeelding >>


Aandachtspunten voor brandwerende deuren

Brandveiligheid gaat om details. Enkele specifieke aandachtspunten voor brandwerende binnendeuren zijn:
  • ruimte onder de deur: deze mag netto bij deuren van Limburgia maximaal 6 mm zijn
  • glasopeningen: een deur getest zónder glasopening mag niet worden uitgevoerd mét een glasopening
  • sloten, kabeldoorvoer, spionogen, inbouwdeurdrangers, deze moeten ook op brandwerendheid zijn getest

In het dossier brandwerend kan je alles vinden wat je wil weten over brandwerend en brandwerende binnendeuren.

Aandachtspunten voor geluidwerende deuren

Geluidwering of geluidsisolatie gaat om privacy en gebruikservaring. Bij deze aspecten heb je te maken met deuren, kozijnen, wanden, vloeren en plafonds. Het is belangrijk rekening te houden met in hoeverre dit van invloed is op elkaar en op de totale geluidswaarden die betrekking hebben op de ruimte.

In onderstaande animatie laten we zien met welke geluidswaarden we te maken hebben en in hoeverre deze van invloed zijn.Meer weten?