Brandwerende binnendeuren

Brand- & Geluidwerende deuren

Het is constructietechnisch tegenstrijdig, een brandwerende en geluidwerende binnendeur in één.
Bij Limburgia is het mogelijk brandwerende en geluidwerende eigenschappen in één deur te verenigen. Geluidwerende binnendeuren met brandwerende eigenschappen voor veilige ruimtes.
Product specificaties

Binnendeur: 90 minuten brandwerend i.c.m. 46 dB geluidwerend, succesvol getest

Deze 80 mm deur heeft de specificaties 46 Rw,p, 90 minuten brandwerend, ook in combinatie met glas en PU-FC glaslijsten. Mogelijk in het formaat 1076x2500 mm.

Uit de voorgaande testen is gebleken dat de samenstelling en de samenwerking van het kozijn en de deur cruciaal is voor het kunnen realiseren van de brandwerendheid. In dit geval kunnen en moeten we dan ook van een deurset spreken waarbij het kozijn onlosmakelijk verbonden zit aan de deur.

Door nog verder te finetunen op de detaillering van de 60 minuten deurset, waarbij met name is gekeken naar de hoeveelheid, soort en positie van opschuimende materialen, zijn we erin geslaagd om de deurset door de 90 minutengrens heen te krijgen. De deur die met een glasopening was uitgevoerd, liet de klok stoppen na 93 minuten. Een 80 mm dikke deur met 90 min. brandwerende en 46 dB Rw,p functionele geluidwerende eigenschappen.

Classificatie: 80 mm, 46 dB Rw,p, EI2, 90 min

Binnendeur: 60 minuten brandwerend i.c.m. 46 dB geluidwerend

Deze 80 mm deur heeft de specificaties 46 Rw,p, 60 minuten brandwerend, ook in combinatie met glas en PU-FC glaslijsten. Bij deze variant zijn grote afmetingen binnendeuren mogelijk, dit tot wel 1242x2875 mm.

Tijdens de brandproef bleken na een brandtijd van 60 minuten, beide deuren (dicht en met glas) nog steeds geen verzwakking te vertonen. Dit geldt voor alle aspecten, van vlamdichtheid tot ook de temperaturen.
Tot onze grote vreugde bleef dit beeld ook zo tot aan het overschrijden van de minimale overwaarde in tijd, bij 68 minuten. Hierdoor mag de binnendeur gebruikt worden als zijnde een categorie ‘B’ deur met een uitgebreid toepassingsgebied. Een 80 mm dikke deur met 60 min. brandwerende en 46 dB functionele geluidwerende eigenschappen.

Classificatie: 80 mm, 46 dB Rw,p, EI1, 60 min

Binnendeur: 30 minuten brandwerend i.c.m. 46 dB geluidwerend

Deze 80 mm deur heeft de specificaties 46 Rw,p, 30 minuten brandwerend, ook in combinatie met glas en PU-FC glaslijsten. Bij deze variant zijn grote afmetingen binnendeuren mogelijk. Tot wel 1242x2875 mm.

Classificatie: 80 mm, 46 dB Rw,p, EI1, 30 min

Aandachtspunten voor brand- icm geluidwerende deuren

Brandveiligheid gaat om details. Enkele specifieke aandachtspunten voor brandwerende binnendeuren zijn:

  • ruimte onder de deur: deze mag netto bij deuren van Limburgia maximaal 6 mm zijn
  • glasopeningen: een deur getest zónder glasopening mag niet worden uitgevoerd mét een glasopening
  • sloten, kabeldoorvoer, spionogen, inbouwdeurdrangers, moeten ook op brandwerendheid zijn getest

In het dossier brandwerend kan je alles vinden wat je wil weten over brandwerend en brandwerende binnendeuren.

Geluidwering of geluidsisolatie gaat om privacy en gebruikservaring. Bij deze aspecten heb je te maken met deuren, kozijnen, wanden, vloeren en plafonds. Het is belangrijk rekening te houden met in hoeverre dit van invloed is op elkaar en op de totale geluidswaarden die betrekking hebben op de ruimte.

In onderstaande animatie laten we zien met welke geluidswaarden we te maken hebben en in hoeverre deze van invloed zijn.

In het dossier geluid vind je alles wat je wil weten over geluid en geluidwerende binnendeuren.


Normering

In Nederland communiceren deurenfabrikanten vaak over de deurbladwaarde, terwijl deze echter weinig zegt over de prestaties van de functionele set (waar het uiteindelijk om gaat). Limburgia gaat in de communicatie altijd uit van de functionele waarde (Rw,p).

Lees hier meer over de misvattingen in de mate van geluidwerendheid.

Om helderheid te scheppen in de verwachtingen hanteert Limburgia de door het GND opgestelde Waarden van geluidsisolatie, welke worden uitgedrukt in dB. GND is de overkoepelende organisatie van toonaangevende Nederlandse houten deurenfabrikanten die een gegarandeerde kwaliteit bieden.

Lees hier meer over de verschillende waarden van geluidsisolatie: Rw-waarde, Rw,p-waarde en Rw,r-waarde.


Veiligheid en privacy met brand- i.c.m. geluidwerende binnendeuren.
Meer weten?
Wij verzorgen advies, productie en levering van complexe binnendeuren in de utiliteitsbouw. Onze innovatieve toegangsoplossingen worden duurzaam geproduceerd in onze fabriek in Someren, Nederland.
Meer weten?